Archief


Thursday, 22 September 2011

Cloud Computing is niet geschikt voor zakelijk gebruik

Juist die bedrijven die zich groot maken met de oneindige voordelen van cloud computing bewijzen het tegendeel.
In dit geval met een casus die niet eens zakelijk is maar de nadelen overduidelijk aantoont.
Beschouwen we “cloud computing” als het onderbrengen van ICT-diensten in een cloud en die cloud als een webservice die je makkelijk en van overal kunt bereiken via een webbrowser. Geen last meer van backups, upgrades en een eigen rekencentrum, dat alles gebeurt zonder jouw tussenkomst door de dienstverlener, in theorie.

Naast “groene IT” is cloud computing het trendy buzzword van de IT. De grote spelers hopen op veel omzet, zoals Amazon die online-schijfruimte aanbiedt of Paypal met zijn betaaldiensten in de cloud. Allerlei vormen van internetservices worden zo aangeboden eindigend op “AAS” (as a service), in deze newspeak eindigt alles op AAS.

“Alles is veilig” is het antwoord als je vraagt hoe het met de gegevensbescherming is, de backup en het rekencentrum zijn in de cloud veel professioneler opgezet, dat is de toekomst, voorspellen de verkopers. Maar dan gebeurt het.

Wikileaks toont waar de grenzen van die cloud werkelijk liggen.

Als publicist van geheime regeringsdokumenten is wikileaks bekend geworden en heeft regeringen een nieuwe vorm van onthullingsjournalisme laten zien. Daarbij gebruiken ze het web en werken zonder eigen infrastruktuur, naar de definitie van cloud computing. De gegevens ondergebracht bij Amazon, de betalingen via Paypal en het domain bij EveryDNS, inderdaad de typische aanbieders van cloud computing.

Precies deze bedrijven tonen nu wat de toekomst brengt. De regering in Washington was niet gelukkig met de publicaties en bracht Amazon er toe zijn cloud voor Wikileaks te blokkeren met als officiele reden de DDOS aanvallen op de website van Wikileaks.
Na een verhuizing van de site naar Zwitserland was deze niet meer bereikbaar omdat de cloud-leverancier waarschijnlijk ook onder druk gezet was, als amerikaanse firma.

Ook de schenkingen von sponsoren aan Wikileaks, die tevens in de cloud liepen via Paypal, werden afgedraaid. Voor Wikileaks funktioneerde de cloud niet meer.

Daaarmee funktioneert de cloud ook niet meer voor de rest van wereld. Wanneer er zulke problemen zijn met betrekking tot de betrouwbaarheid, de gegevensbescherming en de afhankelijkheid van regeringen is de konklusie duidelijk.
Als ondernemer kun je je niet afhankelijk maken van en dergelijk medium.
Een leverancier die ter plekke aanbiedt of een eigen IT afdeling, allemaal in het land van de ondernemer zelf, heeft zich aan de wetten van dat land te houden en kan aansprakelijk gesteld worden, een enorm voordeel vergeleken met cloud computing.

Afhankelijk zijn van het goeddunken van een buitenlandse regering zoals bijvoorbeeld de USA (met Palin!) kan voor een ondernemer geen serieuze mogelijkheid zijn.

Zo gezien komt de zon door als de wolk zich oplost.

 


auteur: Jan van Leeuwen

Vorige pagina: Praktijkberichten