Laatste nieuws


Tuesday, 05 February 2013

De tablet

Nu, ik ben overstag. In plaats van een notebook heb ik een tablet gekocht.

De selektie van het apparaat dat bij mijn gebruik past was niet eenvoudig omdat ik in een omgeving woon waar mobiele telefoons regelmatig geen netwerk vinden, er is hier veel oudbouw dat is opgetrokken uit graniet.

Witte Samsung tablet


1
Als eerste heb ik naar de grootte gekeken, 7 inch of 10 inch dat was snel beslist, om websites te presenteren mag het ietsje meer zijn, 10 inch dus. Daar komt bij dat je daarmee de 1280 pixel schermbreedte bijna automatisch krijgt, dat is bruikbaar. Een "retina"-display met 2560 pixel breedte op 10 inch kan ik niet als bruikbaar betitelen tenzij je een loupe mee wil dragen.

2
De processor loopt van single-core tot quad-core en van 1 Ghz tot 1,6 Ghz worden regelmatig aangeboden, daar help alleen vele vele reviews doorlezen.

3
Het geheugen en de "harde schijf". Met 512 Mb geheugen is het krap dus 1 Gb of meer was gewenst, en 8Gb "hard schijf" is ook niet bepaald toekomstzeker. Uiteindelijk werd het 32 Gb "harde schijf" dat is zelfs voor een volledige Linux distributie bruikbaar.

4
Ik wil een medium waarmee je backups kunt maken, dus ofwel USB aansluiting en stick ofwel een (micro)SDcard het laatste had voorkeur vanwege de geringe afmetingen en het geringe gewicht.

XSBoxGO

5
Je staat voor de keuze alleen WLAN of ook 3G en evt. LTE. Gezien het probleem met de oudbouw heb ik gekozen voor alleen WLAN en er een externe 3G WLAN-Hotspot-routertje bij gekocht. De prijs is iets minder dan de meerprijs voor 3G maar zo kan ik de hotspot bij een raam leggen, waar ik ontvangst heb, en die paar meter binnen met WLAN overbruggen, daarnaast kan ik evt ook nog een extra tablet aansluiten.

6
Het oog wil ook wat, presenteren bij klanten vereist een afwerking die je bij de goedkoopste tablets niet vindt, het moet hoogwaardig en gedegen werken en de voorkeur ging uit naar een witte uivoering.
Dan kom je uit bij de twee marktleiders, Apple of Samsung. Gezien de manier waarop Apple zijn platform potdicht timmert en de manier waarop Apple over het hoofd van klant beslist wat goed voor hem is, viel Apple af, bij komt geen Apple in huis.

7
Voor mij was alleen Android een mogelijkheid, als gnu-linuxgebruiker weet ik de voordelen van een unix-achtig fundament te waarderen, als eerste heb ik natuurlijk gezocht hoe je zo'n apparaat kunt "rooten".

8
Het gewicht, met nog geen 600 gram is een tablet werkelijk portable in vergelijk met een notebook van minimaal 2 kilo, de  3G-WLAN-router voegt daar 80 gram bij, zo kun je werkelijk mobiel presenteren zonder je een breuk te slepen.


Het werd een Samsung Galaxy Tab 2 P5110 in wit, met duo-core 1 Ghz, met 1 Gb Memory en 32 Gb, daarbij een micro-sd slot waar nog eens 32 Gb in gaat. Als 3G-WLAN-router een XBoxGO van 4G Systems, met akku voor WLAN/LAN Hotspot met geintegreerd UMTS (HSUPA) Modem.
Aangezien ik slechts bij gelegenheid "buiten" presenteer heb ik een prepaid sim gekocht bij een discounter.

De inrichting van de tablet, met WLAN was een fluitje van een cent, de kodes invoeren en het WLAN-netwerk werd herkend, een eerste website bezoeken ging snel.

De inrichting van de 3G-WLAN-router koste iets meer tijd omdat de handleiding minimaal is en de firmware een nieuwere is als in de handleiding, daarnaast is dat ding zo klein dat de bediening even wennen was. Eenmaal in het webinterface was de inrichting snel voor elkaar en ook zo kon ik snel een website oproepen.

Maar ja, dan ben je er nog niet!

Welke software moet er op die tab komen?
Naast de eigen Webbrowser heb ik Firefox geladen, natuurlijk email K9, skype, QR-code programma, vektorteken programma en jammer maar helaas ook een antivirus/antimalware-progrmma omdat android met zijn installed base inmiddels ook een geliefd doel van malware-schrijvers is.
'Apps" is een wereld op zich, De installatie is kinderlijk eenvoudig, zo moet een consumer-apparaat werken. Mij stoort wel de manier waarop iedere app zijn eigen rechtenstruktuur nodig heeft, waar bij iedere installatie toestemming gevraagd wordt voor de nodige faciliteiten (rechten). De leek klikt dat door met alle gevolgen van dien.

Later heb ik nog samba-client, vnc en teamviewer geladen.
Opvallend is dat het touch-interface bepaalde normale web-bediening niet goed aan kan, een hover (muis erover) met uitklapmenu is niet goed bedienbaar, als webdesigner moet ik dat in orde maken bij de websites van enkele van mijn klanten.

Al met al een nieuwe ervaring met techniek die enerzijds vertrouwd werkt (het GNU-linux fundament) anderzijds een groot aantal beperkingen meebrengt die ik van GNU-Linux niet gewend ben. De sterke verwevenheid met Google is logisch maar anderzijds is hier het gevaar van een vendor-lockin. Daar zie ik de ontwikkeling van Ubuntu voor mobiele apparaten positief want met 1Ghz dual-core, 1 Gb memory en 32Gb solidstate memory kun je een lightweight GNU-linux probleemloos draaien.

Overigens heb ik al 3 klanten die een redesign gevraagd hebben met ondersteuning voor smartphone/tablet, dat wordt dus responsive design, dat kon je zien aankomen.
Mijn laatste kontrolle toonde bij de statistiek een behoorlijke toename in mobiele apparaten, een verdubbeling in vergelijk met een jaar geleden maar nog steeds onder de 4%.

Nu wacht nog een omschakeling van Windows XP pro naar Windows 8 pro . . . .  daarover later meer.


Reakties:

Let op, bijdragen worden gemodereerd.


Titel van uw reactie:
Uw naam:
Uw E-mail adres:
Bij reacties informeren:
Tekst van uw reactie:
This is a captcha-picture. It is used to prevent mass-access by robots. (see: www.captcha.net)


auteur: Jan van Leeuwen

Vorige pagina: Archief